KAYSERİ PASTIRMASI MENŞE KORUMASINA SAHİPTİR”

21.08.2014 10:52:54

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Bulgaristan'ın pastırmayı sahiplenme girişimleri hakkında yürüttükleri işlemlere ve itiraz sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hiçyılmaz, “Kayseri Ticaret Odası, ‘Pastırma’nın Coğrafi İşaret Tescili için 13 Eylül 2000 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunmuş olup, ilgili ürün için 28 Ocak 2001 tarihinde de Resmi Gazete’de yayınlanarak Menşe Koruması olarak tescili alınmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“PASTIRMA, TÜRKİYE VE DÜNYA’DA KAYSERİ İLE ÖZDEŞLEŞMİŞTİR”

 

Kayseri’de pastırmanın uzun yıllardır üretildiğini vurgulayan Başkan Hiçyılmaz, “Bu bağlamda söz konusu ürün, Türkiye ve Dünya’da, Kayseri ile özdeşleşmiştir. Kayseri’de yılda yaklaşık 2.500-3.000 ton arasında pastırma üretilmektedir. Türkiye’nin bu sektördeki üretiminin yüzde 90’nına yakını Kayseri’de yapılmaktadır ve pastırmanın Türkiye’deki satış fiyatlarını da yine Kayseri üreticileri belirlemektedir. Bu sektörde faaliyet gösteren aktif üretici ve satış firmalarının toplam sayısı 344’e ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

 

HİÇYILMAZ, AVRUPA PARLAMENTOSU VE AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ’NE SESLENDİ

 

“Kayseri Pastırması, Avrupa’nın farklı ülkelerinde farklı üreticiler tarafından yine “Kayseri Pastırması” adı altında üretilmekte ve satışa sunulmaktadır” diyen Hiçyılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“Sadece yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler bile, Kayseri Pastırması’nın Avrupa Birliği ülkelerindeki tanınmışlığını ve bilinirliğini açıkça kanıtlamaktadır. Tüm bunlar bize şunu göstermektedir; Kayseri Pastırması coğrafi işaret olarak tescilli iken ve Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkelerine, Kayseri Pastırması adı altında dağıtım ve satışı yapılırken, KAYSEROVAN VRAT TRAKİYA adlı ürünün geleneksel özellikli ürün olarak tescil edilmesi ve satışa sunulması ile birlikte, tüketici nezdinde karışıklığa sebep olacaktır. Bu nedenle Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi’nin, Bulgaristan’ın KAYSERİVON VRAT TRAKİYA geleneksel özellikli ürün başvurusunu, Türkiye’nin ve Kayseri’nin bu yöndeki çalışmalarını göz önüne alarak geri çevirmesini temenni ediyorum. ”